Fysiotherapie na corona vergoed uit basisverzekering

Per 18 juli 2020 wordt fysiotherapie aan mensen die ziek zijn geweest door het coronavirus vergoed uit de basisverzekering. Iedere therapeut bij ons is bekwaam om jou te begeleiden tijdens de corona revalidatie.

Dat geldt ook voor ergotherapie en dieetadvies.

Langdurige klachten

Voormalig coronapatiënten hebben na het doorlopen van de bekende symptomen ook nog last van:

  • Vermoeidheid en conditieverlies
  • Verlies in spierkracht
  • Benauwdheid
  • Ademhalingsproblemen

Dit klachtenbeeld komt voor bij patiënten die in het ziekenhuis hebben gelegen of thuis ziek zijn geweest. Door het virus en de noodzakelijke rust zijn zij ernstig verzwakt. Training onder begeleiding van de fysiotherapeut helpt dan om weer op kracht te komen.

Wat krijg je vergoed?

Door de uitbreiding van het basispakket kunnen ex-coronapatiënten minimaal zes maanden lang gebruik maken van paramedische zorg, namelijk:

  • Fysiotherapie- en oefentherapie: maximaal 50 behandelingen
  • Ergotherapie: maximaal acht behandeluren (bovenop de bestaande 10 uur)
  • Dieetadvies: maximaal 7 uur advies (bovenop de bestaande 3 uur)

De nodige behandelingen worden direct vergoed via de basisverzekering van de patiënt. Het enige wat de verzekerde zelf moet betalen, is het eigen risico van zijn/haar zorgverzekering. Die bedraagt 385 euro in 2021. (of is vrijwillig verhoogd)

Wie komt in aanmerking?

De zorg is bedoeld voor mensen die aanhoudend last hebben van klachten zoals; vermoeidheid, conditieverlies, verlies van spierkracht, benauwdheid, ademhalingsproblemen.

VERWIJZING

Om aanspraak te maken op vergoeding uit de basisverzekering is een verwijsbrief van de huisarts of een specialist noodzakelijk.

VERLENGING

De extra paramedische zorg voor ex-covid-patiënten moet bovendien binnen een half jaar plaatsvinden. Dit kan eventueel verlengd worden op verwijzing van een medisch specialist.

Alle ex-coronapatiënten die op de reguliere ziekenhuisafdeling hebben gelegen of thuis ernstig ziek zijn geweest komen in aanmerking voor de ruimere dekking van de basisverzekering. Voor IC-patiënten is er een ander revalidatietraject, die overigens ook wordt gedekt door de ziektekostenpolis.